Křehké a šťavnaté zelené stroužky o velikosti kolem pěti centimetrů a v nich ukryté malilinké perličky v podobě jemných sladkých plodů. Cukrový hrášek náleží do skupiny plodin pěstovaných vyloženě pro kulinářské využití. Málokdo přitom odolá nutkání spotřebovat značnou část úrody, ne-li celou, samostatně a v syrovém stavu.
Dobrá zpráva pro potenciální malopěstitele zní, že vlastní cukrový hrášek jako alternativu k banálnímu z obchodu lze vypiplat opravdu snadno. Navíc, je nejen chutný, ale také kaloricky střídmý a zdraví prospěšný díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin, minerálních látek, vlákniny a širokého spektra vitamínů, respektive zásluhou nízkého podílu sacharidů navzdory jménu a chuti, která avizuje opak. Ve srovnání s běžnějším hrachem setým určeným k loupání se konzumuje kompletně. Zrovna můžete odříznout špičku příznačně plochých stroužků.
Potřebuje slunce a písek
Pro osivo cukrového hrášku rezervujte sluneční část záhonu s písčitou půdou, případně zapracujte do zeminy zmíněný písek nebo kaktusový substrát. S výsevem nezačněte dříve než koncem dubna, určitě však až v období, kdy už náhlý výkyv počasí nepřinese mráz. Klidně můžete počkat až do přelomu června a července. Nejlépe však klíčí při teplotním rozpětí 10 – 15 stupňů. Semena před zasetím namočte na jeden den do vody, povzbudíte tím jejich vitalitu.
Do půdy udělejte drážku o hloubce 3 – 4 cm. Najemno vysypte do prohlubní osivo (mezery ať jsou cca 5 cm), zahrňte ho zeminou, upěchujte a polijte. Doporučená meziřádková vzdálenost je 30 cm. Cukrový hrášek začne vzcházet zhruba po týdnu. Umným postupem, který vede k průběžně dorůstajícím zásobám namísto nadměrné jednorázové zálehy, je výsev jednotlivých řádků vždy přibližně po dvou týdnech. Tím dosáhnete postupného zrání a déle budete mít k dispozici čerstvou pochutinu.
Vhodný i do nádoby na balkoně
Některé odrůdy potřebují při vzrůstu nad 10 centimetrů pomůcku ke šplhání. Mezi řádky pozapichujte v rozestupu 50 centimetrů dřevěné kolíky a propojte je drátěným pletivem. Na takovou konstrukci pak můžete cukrový hrášek nasměrovat a připevnit. V zahrádkářských prodejnách dostanete také sorty určené speciálně k pěstování na balkoně v nádobě. Dbejte na to, aby to byly trpasličí nebo keřové druhy: rychleji rodí a nepotřebují oporu na vertikální bujení. Nezapomínejte na potřebu častější zálivky.
Správný čas na sklizeň cukrového hrášku poznáte podle toho, že semínka vytvoří v lusku viditelný reliéf. Neotálejte do ztvrdnutí a ztráty lahodnosti. Úrodu spotřebujte co nejrychleji, jinak může nabýt nahořklou pachuť. Skladujte ji v chladničce, měla by vydržet alespoň tři dny. Tepelně nezpracovaný hrášek se perfektně hodí do salátů. Vynachválit si ho však nebudete vědět ani opražený na pánvi se špetkou soli a naservírovaný k hovězímu nebo rybám. A šarvanci – jinak zarytě odmítající cokoliv zeleného – také.